Cikkek

40 m magas ECOPOL fatorony épült Érden

Mobiltelefon átjátszó berendezések rögzítéséhez és működtetéséhez épült egy torony Érden. A formavédelemmel rendelkező, fából készült ECOPOL tornyot a Szigma-X Kft. tervezte és építette.

 

A mobiltelefon hálózatok kiépülésével, bővülésével egyre több olyan toronyra van szükség, amelyen elegendő magasságban lehet rögzíteni az antennákat és más e rendszerhez szükséges eszközöket. Az ilyen tornyok többnyire fémből készülnek, azonban vannak olyan esetek és helyek, ahol az ezeknél sokkal szebb és környezetbarátabb fából készült megoldást fogadják csak el pl. a környéken lakók. Jelen esetben is örömmel vette az önkormányzat az ötletet, hogy ez a torony fából készüljön.

 

Az ECOPOL fatornyot aSzigma-X Kft. fejlesztette ki és szerezte meg hozzá egész Európára a formavédelmi oltalmat.

 

2010-ben írtunk a Békésen felállított 30 m-es ECOPOL toronyról, majd 2012-ben arról adtunk hírt, hogyFinnországban is elismerést aratott az ECOPOL torony.

 

Most pedig bemutatjuk a legújabb, immár 40 m magas ECOPOL tornyot, melyÉrden, a Visegrádi utca autópálya felőli végén épült fel. Az építtető a Magyar Telekom Nyrt.

 

Íme a kész torony távolabbról és közelebbről szemlélve.

 

A központi mag a Metsä 63 mm vastag Kerto-Q tartó épületszerkezeti rétegeltlemezéből készült háromszög keresztmetszetű cső. A három rétegeltlemezt tűzi horganyzott acél kapcsoló szerkezet tartja össze, illetve segíti, hogy aztán összeállításnál a rétegelt-ragasztott fenyő támpilléreket a rétegeltlemez elemek közé lehessen erősíteni.

 

 

A Kerto-Q igen nagy táblamérettel gyártható, a fenti kép mutatja a furnér elem belső hossztoldását.

A 40 m magassághoz 4 db 10 m-es tagot szereltek össze előre a gyártóhelyen, majd ezeket illesztik és erősítik egymáshoz a felállítás helyén. A korábban elkészült beton alaptestre 2 nap alatt lehetett a tornyot összeszerelni.

 

A szerelést darukkal és részben alpin-technikával végezték.

 

A 3 rétegelt-ragasztott támpillért, oldaltámaszt a gyomaendrődi Gyefa Kft.gyártotta, a toronyszerkezet összeszerelését és az alpintechnikát a szombathelyiGyörki és Társa Kft. biztosította. E lábakat a központi maghoz belülről facsavarokkal rögzítették.

A rétegeltlemezt és az RR tartót is a Tikkurila Waltti Opaque vizesbázisú vastaglazúrjával felületkezelték 3 rétegben.

 

A Szigma-X Kft. statikus, építészeti cég. Már mintegy 2.000 acél távközlési oszlopot terveztek és állítottak fel, s egy ideje fából is készítenek tornyokat. Ez utóbbi dr. Németh Árpád, a cég ügyvezető igazgatójának innovációja.

Még 1989-ben 36 m-es fesztávú, háromcsuklós, ragasztott faszerkezetű tartókkal ők építették a Soproni Sportcsarnokot is, ahol az idők során azóta számos faipari szakvásár is volt.

 

Cikk: Mőcsényi Miklós, a helyszíni, felállítás közbeni beszélgetés alapján,
Fotó: Mőcsényi Miklós

2020. augusztus
H K S C P S V
« szept    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31